Franzbrötchen

2014. december

Igazi télies, finom csemege

A Franzbrötchen fahéjas procukorral töltött, vajas croissant. Miközben sütjük, a vajas-fahéjas porcukor karamellizálódik, és ínycsiklandó, finom illat árasztja el a kemence környékét.
 
A Franzbrötchen, ez a cukros-fahéjas töltelékes, vajas-leveles tésztából készített péksütemény, az édesszájúak kedvence, eredetileg Hamburgból származik.
 
Az 1800-as évek elején Napóleon csapatai hozták be a receptjét Németországba, amikor a franciák Hamburgot elfoglalták.


FAHÉJ:
A kínai írások már i.e.2800-ban említést tesznek a ceyloni (Srí Lanka-i) fa belső hántolt kérgéről, a fahéjról. A kínaiak láz, megfázás kezelésére, emésztési panaszok elmulasztására használták.

Fahéj a gyógyászatban:
A fahéjat a leggyakrabban megfázások, meghűlések kezelésére használják. Erős fertőtlenítőszer- Hatásos ellenszere sok baktériumnak és gombának. Segít bontani a glükózt, így szabályozva a vércukorszintet. Vérzéscsillapító hatása is van. A fahéj illata állítólag az agyműködésre is serkentőleg hat. Emésztési panaszokra is jó. Oldja a görcsöket és a felfújódást, megnyugtatja a gyomrot, elősegíti az emésztést. Mangánban, vasban és kálciumban gazdag.
Jelentőse csökkenti a vércukorszintet, továbbá csökkenti az inzulinrezisztenciát és a glükózszintet, így jelentős szerepe van a normális testsúly megőrzésében.