Pünkösd hétfő csicsókás kenyérrel

2014. június

Természetesen RÁDI kenyér az ünnepekre is.


A csicsóka a napraforgó növény rokona (azonos rendszertani családba tartoznak). Hasznosítható része a növény (burgonyára hasonlító) gumója.
 
Jótékony hatásai:
 
A csicsókának jelentős az inulin tartalma (14-16%). Az inulint a tápcsatorna emésztő enzimei nem tudják lebontani, így rostanyagként funkcionál ezáltal tisztítja a tápcsatornát. Az inulin viszont táplálékforrást jelent a bélcsatorna hasznos baktérium flóra számára, ezáltal serkenti azok elszaporodását (a termék prebiotikus hatású). Ugyanakkor gátolja a káros baktériumok bélfalon történő megtapadását.
 
Továbbá:

Jelentős a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag tartalma, valamint a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamintartalma.

Eszenciális aminosav forrás: lizin, hisztidin, triptofán. Nem eszenciális aminosav tartalma is említést érdemel: arganin, cisztin, aszparagin.

Ballasztanyagtartalma gyorsan jóllakottság érzését vált ki így segít megelőzni az elhízást. Fogyókúrázóknak ajánlott.

Enzimei segítségével elősegítik az emésztést. Meggátolja a székrekedés kialakulását.

Csökkenti a vér triglicerid és koleszterin szintjét: szív és érrendszeri betegségek esetén ajánlott

A prebiotikumok, így a csicsóka is a "hasznos baktériumokra" gyakorolt kedvező hatásukon keresztül gátolják a szervezetre káros hatású rákkeltő anyagok képződését a béltraktusban. Jelentős szerepe van a tumorok kialakulásának megelőzésében.

A csicsóka a bélből történő kalciumfelszívódás fokozásával elősegíti a csontritkulás megelőzését, valamint magas káliumtartalma révén hozzájárulhat az izomteljesítmény fokozódásához: már középkortól ajánlott, időskortól pedig kiemelten.

Az inulint a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel a vércukorszintet tartós fogyasztás mellett sem emeli, hiszen a gyomorbélrendszerben nem emésztődik meg és nem szívódik fel. Kísérletekben az inulin javította a vércukoregyensúlyt, csökkentette a táplálékkal történő energia bevitelt.
Kinek ajánlott csicsóka fogyasztása
cukorbetegeknek
fogyókúrázóknak
aktív sportolóknak
magas koleszterinszint esetén
antibiotikummal történő kezelések esetén
gyomor és bélproblémák esetén
szív-érrendszeri betegségek esetén
élelmiszer-allergiák, allergiás bőrbetegségek esetében